Într-un interviu pentru Deutsche Welle, Guy Verhofstadt, liderul Grupului liberal din Parlamentul European, avertizează: ”o majoritate parlamentară trebuie să respecte anumite valori într-o democrație, prezervând statul de drept” și pune punctul pe i: ”Problema e că guvernul de la Varșovia refuză să accepte că regulile europene sunt valabile și pentru Polonia”. ”UE nu e un bancomat pentru Polonia”, atenționează Verhofstadt: ”Nu-i de ajuns să-ți placă banii Uniunii Europene, trebuie acceptate și valorile. Una nu merge fără cealaltă”. Liderul ALDE se arată îngrijorat că s-ar putea ridica o nouă Cortină de Fier între Estul și Vestul Europei: ”O serie de state central- și esteuropene ar putea să creadă că pot merge într-o altă direcție din Țările Baltice până la Marea Neagră, fără a urma întotdeauna regulile democrației liberale”.

Theresa May vizitează Berlinul. “Guvernul german, dar și industria așteaptă propuneri concrete cu privire la taxele vamale pe care le dorește Marea Britanie după ce părăsește spațiul comunitar în martie anul viitor, germanii insistând că acestea trebuie să se încadreze în regulile UE existente”, informează Deutsche Welle. Președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, a declarat recent că UE ar fi dispusă să ofere mai mult timp Marii Britanii pentru a-și negocia ieșirea, obiectivul fiind păstrarea de relații strânse între UE și Marea Britanie.

Începând de azi, SUA aplică o taxă vamală de 25% pentru un volum de mărfuri importate din China în valoare de 34 miliarde de dolari, anunţă L’echo. Ziarul belgian informează și că Parlamentul European a blocat adoptarea directivei privind drepturile de autor.

New York Times analizează riscurile escaladării războiului comercial care opune cele mai mari economii ale lumii: creșterea costurilor pentru întreprinderi și consumatori și o mai mare volatilitate a piețelor bursiere. Președintele american a anunțat că urmează un nou val de taxe pentru mărfuri chineze însumând alte 16 miliarde de dolari, în final majorarea tarifelor vamale putând afecta produse din China în valoare de 450 miliarde de dolari. Oficialii chinezi au anunțat că vor răspunde cu impozitarea unei cantități egale de exporturi americane, în special automobile și produse agricole.

Le Soir reține declarația de ieri a cancelarului Germaniei privind posibilitatea unei scăderi generalizate a taxării comerțului cu automobile, în scopul dezamorsării conflictului comercial UE-SUA. Angela Merkel pregătește terenul vizitei președintelui Comisiei Europene la Washington.

Tot Le Soir observă că liderii celor trei partide din coaliția de guvernare de la Berlin au căzut, ieri, de acord asupa unui set de măsuri pentru blocarea imigrației ilegale: ”Merkel vede îndepărtându-se riscul căderii guvernului său”.

Le Monde anunță că Soraya Saenz de Santamaria (47 de ani), fost nr 2 în guvernul Rajoy, a câștigat primul tur al alegerilor primare pentru conducerea Partidului Popular Spaniol. Al doilea tur va avea loc peste două săptămâni. Demis la 1 iunie prin moțiunea de cenzură socialistă, în urma condamnării PP într-un proces de corupție, Rajoy s-a retras din viața politică după 14 ani în fruntea dreptei spaniole, fără a-și desemna un succesor, cum procedase cu el José Maria Aznar în 2004.

Le Monde remarcă cererea democraților din Congres de demisie a responsabililor guvernamentali americani pentru Mediu (care a și renunțat la funcție) și Sănătate, pentru că au recurs la zboruri private, încălcând regulile care îi obligă să zboare cu liniile regulate. ”Nu sunt mulțumit de ce a făcut”, a declarat Donald Trump în legătură cu secretarul pentru Sănătate, care a cheltuit în acest an 400.000 dolari din banii publici pentru 26 de zboruri private.

Le Figaro consacră azi un dosar problemei migrației. ”În scădere în ansamblul Europei, numărul solicitanților de azil continuă să crească în Franța”. Apar tensiuni între Germania, Austria și Italia, fiecare amenințând că-i va trimite celeilalte țări imigranții ilegali de pe teritoriul său. Într-un interviu, jurnalistul american Stephen Smith susține că migrația de masă dinspre Africa nu a avut încă loc și că amploarea presiunii migratorii va supune Europa unei încercări fără precedent, care riscă să provoace o fractură fără precedent între elitele cosmopolite și popoarele atașate propriei identități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *