RTL observă că abia sosit la Bruxelles preşedintele Trump a atacat frontal Germania, pe care o consideră prizoniera Rusiei. „Germania îmbogăţeşte Rusia. Germania e controlată complet de Rusia. Ea plăteşte miliarde de dolari pentru aprovizionarea cu energie şi noi trebuie să o protejăm contrra Rusiei. Cum se explică asta? Nu e corect”, a declarat Donald Trump. Presa oocidentală remarcă nemulţumirea constantă a Washingtonului faţă de acordul Berlinului pentru construirea gazoductului Nord Stream2.

Trump şi NATO în război rece”, se intitulează editorialul de azi al ziarului belgian „L’echo”. „Pe fond, Donald Trump are dreptate. Statele Unite îşi asumă două treimi din bugetul alianţei şi un efort european ar fi binevenit. Pe fond, însă, retorica lui Trump slăbeşte NATO şi UE”. Situaţia profită Rusiei, care „are o viziune hegemonică asupra Europei” şi „duce un război hibrid împotriva NATO”, pe care încearcă să o distrugă din interior. „Singura soluţie pentru Europa este menţinerea dialogului” (cu SUA), pledează „L’echo”.

266 miliarde de euro – este promisiunea secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, de majorare a contribuţiei UE şi Canadei de acum până în 2024 la bugetul alianţei. Un răspuns concret la principala nemulţumire a partenerului american. „Dar e suficient pentru a-l linişti pe Donald Trump?”, se întreabă „Le Soir”.

„Europa se teme de tornada Trump”, titrează azi „Le Figaro”. „Angela Merkel riscă, în primul rând, să fie în vizor. În ochii preşedintelui american şi ai republicanilor care se pregătesc pentru alegerile de la mijlocul mandatului, cancelara încarnează ţapul ispăşitor perfect: Germania continuă să beneficieze, cu costuri proprii mici, de umbrela americană, în timp de Mercedes şi BMW contribuie la mărirea colosalului deficit al SUA”, scrie cotidianul parizian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *