”Le Monde” propune, în această săptămână, sub genericul ”Cuiburile de spioni”, o interesantă serie de articole dedicată metropolelor în care se desfăşoară marile jocuri ale spionajului internaţional. Primul episod, semnat de Jacques Follorou, e dedicat Londrei, ”epicentrul rivalităţii dintre britanici şi ruşi”. În mod firesc, atenția se concentrează asupra recentei afaceri Skripal.

În acea zi de duminică, când Skripal a deschis uşa casei (fiicei sale, n.t.), nu şi-a imaginat o clipă că avea să fie victima unui scenariu demn de perioada războiului rece. Uşa şi, mai ales, clanţa acesteia fuseseră stropite cu Novitchok, un agent neurotoxic creat în epoca sovietică. Cel mai mic contact cu pielea este periculos. Câteva ore mai târziu, familia Skripal, tată şi fiică, au fost găsiţi în agonie pe o bancă lângă o staţie de metrou”, scrie ”Le Monde”.

”Este clar că nici căderea comunismului şi nici sfârşitul războiului rece nu au influenţat prea mult relaţiile dintre aceste două ţări: ele rămân cele mai mare adversare pe scena spionajului internaţional”, conchide cotidianul francez.

Reacția Londrei a fost virulentă: împreună cu țările aliate, a expulzat 160 de agenți ruși ce acționau sub acoperire diplomatică și a deschis 15 anchete privind eventuala legătură dintre Rusia şi moartea, în ultimii ani, a unor oligarhi exilaţi la Londra, ale căror cauze nu fuseseră considerate suspecte până atunci.

”Se întâmplă ca aceşti exilaţi să fie atraşi către cooperare de către serviciul de contraspionaj”, cum a fost cazul fostului agent KGB, Aleksandr Litvinenko, care a colaborat cu serviciile britanic și spaniol. De asemenea, Skripal ar fi cooperat cu serviciile de informații din Cehia, Estonia și Spania.

Litvinenko a sfârșit otrăvit cu o substanță radioactivă, cu 12 ani înaintea cazului Skripal. În schimb, acesta din urmă și fiica sa au scăpat cu viață, dar au fost siliți să se mute în SUA și să-și schimbe identitatea, conform articolului din ”Le Monde”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *