Subiectul multiculturalismului traversează toate domeniile sociale, însă sportul, care se bucură de o uriașă atenție mediatică, reprezintă un barometru extrem de sensibil. În acest sens, Germania rămâne împărțită de fiecare dată când acest subiect delicat se reactivează. Așa s-a întâmplat recent și cu jucătorul german de origine turcă, Mesut Ozil, care înainte de Cupa Mondială din Rusia a fost fotografiat alături de președintele Turciei, controversatul Recep Erdogan.

Pe fondul evoluției proaste de la  turneul final, internaționalul german a decis să se retragă din naționala germană, fiind considerat țapul ispășitor pentru evoluția ”panzerelor” în Rusia. Însă proaspăta întâlnire între Merkel și Erdogan a adus o îmbunătățire a relațiilor între cele două state, după deteriorarea lor în urma tentativei de lovitură de stat de la Ankara, din 2016. Refacerea relației UE – Turcia, precum și regimul liberalizării vizelor pentru cetățenii turci au revenit pe agenda bilaterală.

Probabil în acest context trebuie citită și intervenția publică a cancelarului german în apărarea lui Mesut Ozil. Ceea ce nu limpezește apele, mai degrabă le tulbură, având în vedere că popularitatea Angelei Merkel este în scădere, în pofida dobândirii celui de-al patrulea mandat, iar curentul naționalist – populist este în creștere și în Germania. Genul acesta de evenimente, aparent minore, dau fotografia sensibilă a unei realități inflamate, cu care Europa se va confrunta tot mai dur în anii care vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *