”Statul islamic nu e mort, el trăiește pe internet”, declară islamologul belgian Alain Grignard, membru al poliției federale, pentru cotidianul bruxellez L’Echo. ”Nu mai există ca proto-stat, dar propaganda pe care a deversat-o online va fi acolo pentru câteva generații”, explică Grignard, care predă la Universitatea din Liège. ”Arma teroristului nu e bomba, ci emoția pe care o suscită”, apreciază islamologul belgian.

Discuția are loc în contextul informațiilor din această săptămână privind planul unor atacuri teroriste în Europa, după atacurile de la Paris și Bruxelles. Concluzia anchetei este că o rețea de planificatori de atentate a existat din Portugalia până în Balcani, incluzând trei belgieni identificați. Doi dintre aceștia au transferat sume de bani în scop terorist. Unul din ei a fost interogat, fără a fi arestat, celălalt a dispărut. Un al treilea belgian implicat în această rețea a fost ucis între timp în Siria cu o dronă.

Tot ziarul economic belgian observă că tensiunile comerciale internaționale favorizează dolarul american, în timp de lira turcească e în degringoladă.

Presa europeană alocă spații ample grevei de azi a piloților companiei Ryanair. Greva transnațională afectează în premieră cinci țări (Belgia, Olanda, Irlanda, Germania, Suedia), anulând 400 de zboruri și blocând peste 55.000 de turiști la sol în plin sezon de vacanță, conform Le Monde.

”Modelul Ryanair se fisurează”, în momentul în care era pe cale să devină prima companie aeriană din Europa, cu 130 milioane de pasageri pe an. Până în decembrie 2017, patronul irlandez a refuzat să recunoască sindicatul. Revendicările piloților vizează faptul că nu sunt angajați direct, ci subcontractori, compania evitând plata contribuțiilor sociale și patronale. Le Monde specifică faptul că în al doilea trimestru al anului, 25% din zborurile Ryanair au avut întârzieri, față de 11% în aceeași perioadă a anului trecut. Profitul companiei în 2017 a fost de 1,4 miliarde euro, iar obiectivul pentru 2023 este de 200 milioane de pasageri. Între timp, ”Ryanair e pe cale să trăiască o aterizare dureroasă”.

Greva ”ar putea inspira o foaie de parcurs pentru o Europă mai socială”, scrie editorialistul de la L’Echo, criticând tăcerea și neputința Comisiei Europene în acest caz.

Să mai plătească Germania alocații copiilor din străinătate?” se întreabă Deutsche Welle. ”Germania plătește ajutoare sociale pentru 270.000 copii care trăiesc în alte țări ale UE. Este vorba despre 1,8 procente din copiii care primesc alocație. Se cer tot mai mult reforme”, precizează DW, remarcând că în jumătate de an, cifra transferurilor a crescut cu zece procente, astfel încât anual aproximativ 600 milioane de euro sub formă de alocații trec granițele Germaniei către Polonia, Cehia, Croația și România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *