Migrația românilor în țările occidentale continuă să crească în pofida mult trâmbițatului boom economic pe care-l  flutură mereu guvernanții noștri. E adevărat, uitând să adauge că inflația rămâne la nivel de top. De fapt, conform unor analize Eurostat, România este campioana inflației la nivel european în ultimii 17 ani, 257%, față de o medie europeană de numai 36,5%, devansând Ungaria și Bulgaria, care ne urmează în clasament.

În acest context, migrația românilor este una firească în ciuda măririlor salariale, inclusiv cele mai recente care vin din mediul privat și care anunță o creștere medie cu șase procente. Pare o măsură disperată a angajatorilor care se plâng de pierderea forței de muncă prin migrație. Din păcate, cei care sunt astăzi afectați de acest fenomen, n-au avut niciodată cultura antreprenorială de stimulare a angajaților, în perioada în care aveau de unde alege, ci mai degrabă au profitat cu cinism de bazinul larg de potențiali angajați, transformând acest avantaj într-o vulnerabilitate pentru angajat, care s-a simțit mai mereu de înlocuit, în cazul în care nu era mulțumit de salarizarea minimală.

Acum e târziu de întors situația, dacă ne gândim că forța financiară a celor patru milioane de români din străinătate este uriașă, doar anul trecut aceștia trimițând în țară peste cinci miliarde de euro. Tot anul trecut, românii au ajuns să-i devanseze pe sirieni ca număr de migranți în Germania. În 2017 au emigrat 73.000 de români, 60.000 de sirieni, iar undeva la jumătate sunt polonezii, croații, bulgarii, cu 34.000, 33.000, respectiv 30.000. Scăzând forța de muncă, scade și populația, care conform INS a ajuns la nivelul anului 1968, 19,5 milioane, asta dacă dăm crezare cifrelor oficiale, privind populația actuală rămasă în țară.

În An Centenar, aceste realități nu par să îngrijoreze factorul politic, preocupat mai mult de împăunarea inutilă cu un festivism de bâlci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *