Centrul de Studii pentru Resurse Românești a organizat, ieri, Gala ”O țară, o sută de ani, mii de valori”, cu prilejul Centenarului. Sub patronajul Casei Regale, manifestarea a cuprins evocarea contribuției Reginei Maria la înfăptuirea Marii Uniri, o ceremonie de premiere a unor personalități ale momentului, profesioniști recunoscuți în domeniile lor de activitate, precum și momente artistice reprezentative pentru folclorul românesc.

Este o nouă manifestare din seria dedicată de Centrul de Studii pentru Resurse Românești aniversării unui secol de la actul de la 1 Decembrie, serie ce a inclus concursuri de istorie despre Războiul de Reîntregire și Marea Unire, digitizarea a peste 2.000 de fotografii referitoare la procesul creării României Mari în anii 1916-1918 și albumul fotografic ”1918. Cum s-a făcut România Mare”.

Proiectul aniversar este reunit sub genericul ”Saecularia.ro”, având ca misiune, conform inițiatorilor, ”să nu lase să treacă anul 2018 fără a ne aminti cât mai multe despre cele întâmplate în 1918”. Caracterul evocator-popularizator al acțiunilor a fost dublat, în mod remarcabil, de o componentă analitică, pornind de la o premisă esențială pentru momentul nostru istoric: ”Vrem să înțelegem mecanismele din spatele acestui proces, unde se găsesc punctele de forță ale unirii din 1918 și cum putem duce mai departe aceste puncte de forță”.

Este îmbucurător faptul că mai mulți europarlamentari români, din toate grupurile politice, au susținut, la Bruxelles și București, evenimentele Centrului de Studii pentru Resurse Românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *